Insamling för Nepal 2017

1 mars 2018  Teaching at a higher level in the Himalaya
Rapport från Georges Cappele tre månader på den Nepalesiska landsbygden och de Himalajiska sluttningarna. Nu återigen hemma i Torhout, Belgien.

1 januari 2018: Georges ringde mig idag från Swanta och vi hade ett kort samtal.
Idag – söndag – har han haft engelskalektioner i Swanta för elever som ska gå vidare till gymnasiet. I morgon, måndag 2 januari, går han till Kindu och undervisar där.
Det är fortfarande varmt under dagarna. Vintern är på väg.
För de insamlade pengarna har han köpt böcker och annat skolmaterial. När han kommer tillbaka skickar han bilder och en rapport från sitt arbete i de två kommunerna Swanta och Kindu.

I Nepal (som i huvudsak är hinduiskt) firar de inte det nya året på något speciellt sätt. På julen ger de en present men inget mer.
I Nepal har de den nepalesiska kalendern. Året är 2074 och den sjuttonde dagen i Poushmånaden (som överlappar december och januari).
Poush (Bengali: পৌষ; Nepali: पौष) är den 9: e månaden av både den bengaliska kalendern och den nepalesiska kalendern. Det överlappar december och januari i den gregorianska kalendern. Det är den första månaden av vintersäsongen. Den här månaden är uppkallad efter stjärnan Pushya (পুষ্যা). Den här månaden markerar starten på Winter (শীত Shīt) i den bengaliska kalendern.

8 december 2017: Idag hade jag ett kort samtal med Georges från Swanta. Han berättade att han nu inhandlat didaktiskt skolmaterial till skolorna i Swanta och Kindu. En gång i veckan går han två timmar till skolan i Kindu. Vandringen dit går i uppförslut. Altså använder han fyra timmar om dagen för att ta sig dit och ”hem” till Swanta. I Kindu undervisar han 26 elever. I Swanta är det 14 elever som får ta del av Georges undervisning i engelska, matematik och omvärldskunskaper.

18 november 2017: Idag pratade jag med Georges på telefon. Han bor i Swanta där han också arbetar på skolan. Han beskriver undervisningsnivån som låg och i hans uppdrag ligger att utveckla lärarnas metoder och att  modernisera skolans utrustning är viktiga för utbildningens kvalitet.
I grannbyn Kindu undervisar han ett par dagar i veckan.

2 november 2017: Idag påbörjar Georges sin volontärresa till Nepal. Byarna Swanta och Kindu väntar på honom.  Här står han med sitt barnbarn Marie-Louise och sin packning på tåget.

 

 

 

 

25 oktober 2017: Idag skickade jag 646,56€ till Georges Cappelle från min insamling.
Pengarna kommer att anvöndas till inköp av didaktiskt skolmaterial för skolorna i Swanta och Kindu i Nepal.
Georges sänder varma tack till alla som valt att bidra till insamlingen.
I mars 2018 kommer Georges att skicka en rapport och bilder från sitt volontärarbete. Under tiden fram till dess kommer jag att dela med mig här av min kommunikation med Georges.
/Sten-Ove

25 januari till 28 februari 2016: Jag var i Nepal med min vän och kollega Georges Cappelle (belgien). Vi var i  den lilla byn Chitre som  volontärer där vi arbetade med engelska, matematik och musik tillsammans med lärarna och eleverna på skolan.
Då insamlades 30 000 från ”Önskekonserten” i februari 2016 med Kulturskolan Örnsköldsvik som arrangör, till den belgiska NGO Himalayan projects.

Januari till februari 2017: Georges arbetar i Chitre och Swanta. Jag samlade då in 5000 i en egen insamling.

November 2017: Georges åker tillbaka. Nu ska han möta elever i byn Kindu och Swanta.

Läs vad Georges skriver om sin förestående resa.

Jag vill bistå Georges även denna gång och startar nu en insamling

Det går bra att skicka pengar via swish eller insättning på konto

Swishnummer: 070 56 77 244
Bank: Handelsbanken Konto: 6318 215 744 268

Frågor? Kontakta mig gärna – stenove.sundlof@gmail  Facebook eller sms.

Lite bilder från Swanta och Kindu att vila ögonen på

Hälsningar

Sten-Ove Sundlöf